18. 09. 2022

Těžší zápasy nás teprve čekají

Máme za sebou první rozřazovací turnaj. Od 1. srpna jsme se na něj poctivě připravovali, protože je důležité sezónu dobře zahájit. Vše šlo jak po másle. Ale týden před turnajem nás napadl první soupeř a byla jím rýma. Postupně odpadával jeden hráč za druhým, že jsme s Jardou Nekolou nevěděli, jestli budeme mít šest lidí na hraní. Nakonec hráči tohoto prvního, a určitě nelehkého soupeře porazili, až na jednu výjimku a tím je Honza Válek, který nad rýmou zatím nezvítězil a na turnaj s námi neodjel. Byli jsme nalosováni do skupiny F, která se hrála v Novém Jičíně, kde nás kromě domácích Vlků čekali týmy Rychnova nad Kněžnou a Karlovarska. Skupina byla velice nečitelná a bylo těžké odhadnout sílu jednotlivých soupeřů.

V první zápase nás čekal domácí celek, který je znám svou bojovností a v domácí bouřlivé atmosféře je to těžký oříšek na vstup do sezóny. Už v rozcvičení nás omezovala nervozita, ať už z utkání, tak i proto, že někteří hráči nevěřili statice haly a potřebovali ověřit pevnost opláštění. Do utkání jsme nastoupili v základní sestavě: Jakub Nikel (nahrávač), Tomáš Garba (univerzál), Vojta Nekola a Vojta Bláha (smečaři), na bloku Jarda Maxim Drozd a Aleš Pustějovský, na liberu Matěj Kohut. První set byl od začátku vyrovnaný a byla cítit nervozita na obou stranách. Naše kombinační hra se smrskla na nahrávky do kůlů, set jsme vyhráli 25:19. Do druhého setu nastoupila stejná šestka, zlepšili jsme servis a od začátku jsme udávali tempo. A když se nám podařilo přihrát míč zadarmo, dokonce jsme útočili i středem. Výsledkem bylo vítězství 25:16. Tuto herní pohodu jsme si přenesli do setu třetího, ten ovládli 25:12 a první výhra 3:0 byla na světě.

V druhém zápase nás čekal Rychnov nad Kněžnou. Měli jsme výhodu, že soupeř hrál utkání po nás s Karlovarskem, a tak jsme je mohli vidět v akci. Po prvním zápas nás čekal společný oběd. Ten byl důležitým faktorem pro nominaci na utkání s Rychnovem nad Kněžnou, jak se dočtete později. K obědu se podával hovězí vývar a kuřecí řízek s bramborovou kaší. Jelikož náš další blokař Lukáš Kožuch nekamarádí s bílkovinami, dostal možnost prokousat se do základu. On výzvu splnil a snědl svůj první 150 gramový řízek a sestava byla hotová: Jakub Nikel, Tomáš Garba, Vojtové Nekola a Bláha, Maxim Drozd, Lukáš Kožuch a Matěj Kohut. Rychnov se zdál být nejslabší v naší skupině, a proto jsme s Jardou Nekolou měli obavu, aby naši hráči zápas nepodcenili a nebyla z toho bramboračka. Důrazně jsme je na to upozornili a mohlo se jít hrát. První set byl v naší režii, dobře jsme podávali, útočili, a i bránili na síti. Do hry se postupně zapojili na nahrávce Jakub Vorobel (náš kapitán) a na univerzálu Vítek Gelnar. Výsledkem bylo vítězství 25:15. Do druhého setu jsme nastoupili lehkomyslně, kazili jeden útok za druhým. Soupeř ucítil šanci a nadšeným výkonem, podpořeným nemohoucnost dát servis, zaslouženě vyhrál druhý set 25:19. O přestávce jsme klukům, s klidem nám vlastním, vysvětlili, že takhle hrát opravdu nechceme a výsledkem byly jasné výhry 25:8 ve třetím a 25:11 ve čtvrtém setu. Výsledek výhra 3:1.

K poslednímu zápasu s Karlovarskem, který se hrál v neděli nás pořadatel poslal hrát do nově zrekonstruované sokolovny. Někteří naši hráči nevěřili v kvalitu provedené rekonstrukce a opět museli vyzkoušet pevnost místního obložení. Po minulé zkušenosti ze zápasu s Rychnovem, kluci nic nepodcenili. Nastoupili jsme v sestavě: Jakub Nikel (nahrávač), Tomáš Garba (univerzál), Vojta Nekola a Vojta Bláha (smečaři), na bloku Jarda Maxim Drozd a Aleš Pustějovský, na liberu Matěj Kohut. Celý zápas jsme byli lepší ve všech činnostech, musím pochválit všechny hráče, protože v tomto utkání nastoupili všichni. Zápas jsme ovládli 3:0 po setech 25:11, 25:14 a 25:19.

S vítězstvím ve skupině jsem spokojený, protože příště budeme hrát s těmi nejlepšími. Ale předvedená hra nám ukázala spoustu činností, které musíme zlepšit. A to nás týmy ani pořádně neprověřily. Tak vzhůru do práce!

Tomáš Široký

trenér