22. 04. 2024

U20 – extraliga, Důstojné zakončení extraligy dvacetiletých

​Základní část nejvyšší volejbalové soutěže hráčů do dvaceti let je po tomto víkendu za námi a v týmu převládají smíšené pocity. Ty negativní, z celkového umístění v dlouhodobé části soutěže na celkovém desátém místě znamenající nepostup na MČR mezi nejlepších osm týmů. Naopak spokojeni můžeme být s globálně předvedenou hrou, která měla stoupající tendenci, každý z hráčů na sobě tvrdě pracoval a udělal veliký progres. Pokud bychom současnou herní kvalitu předváděli zkraje sezóny a mohli uplatnit nabyté zkušenosti, jsem si jistý, že finálový turnaj by nám neuniknul. Každopádně závěrečný, šestý turnaj extraligy ve skupině „C“, který pořádal právě náš tým GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK opět v ostravské třebovické hale, jsme chtěli odehrát maximálně důstojně a rozloučit se tak dobrými výkony, potvrzujícími náš vzestup.

Do prvního utkání s rivalem z Ostravy jsme vstupovali dle papírových předpovědí bez výrazného favorita na vítězství. Hráči GREEN VOLLEY však přistoupili k zápasu se vší zodpovědností a od prvního do posledního míče kontrolovali vývoj hry, která se místy měnila v domácí exhibici. Po setech 25:13, 25:11 a 25:16, nebylo pochyb o našem odhodlání tento turnaj vyhrát.
Jako druhého soupeře nám systém přidělil Zlín, jak se později ukazuje, poslední družstvo turnaje, bez jediné výhry. Přesto nás zlínská Fatra prověřuje mnohem více, než VK Ostrava a se ztrátou jednoho setu vítězíme 3:1 na sety. V této fázi turnaje již do hry naskočili všichni naši hráči, aby byli rozehraní na těžší protivníky čekající nás v neděli.

A také, že ano; druhý den svádíme souboj o konečné první místo s Kladnem. Nastupujeme v pozměněné sestavě, přesto vytváříme tlak a poměrně jistě vedeme 2:0 na sety. Kladnu se ale daří promíchat složení hráčů, mění rytmus hry a srovnává na 2:2. Nastává tiebreak a na obou stranách hřiště je znát velká snaha toto střetnutí urvat na svoji stranu. Kladno začíná lépe, vytváří náskok, ale po otočce na ztrátu, se za základní lajnu na servis staví Vojta Nekola. Raketovým podáním zcela otáčí stav skóre a startuje tím celý tým GREENU k obratu. Ve zkráceném rozhodujícím setu vítězíme 15:12 a radujeme se z cenné výhry.
Závěr turnaje a vlastně celkově závěrečné vystoupení dvacetiletých „extraligistů“ obstarává střetnutí s Vlky z Nového Jičína. Hráči z obou klubů se velmi dobře znají, hraje se tak velmi prestižní derby, které sice prohráváme, ale celkově zanecháváme dnes i po čas celé sezóny velice solidní dojem z předvedených výkonů.
Šestý, závěrečný turnaj základní části EX U20 ve skupině „C“ zakončujeme na druhém místě za Kladnem, v konečné celkové tabulce nám patří desátá pozice a všichni naši dnešní soupeři končí za námi. Zelenočerné barvy tentokrát hájili: nahrávači Nikel, Adámek, smečaři Nekola, Pultar, Koloušek, blokaři Drozd, Mohyla, Novák, účka Garba, Hradil, libera Majer, Jezerský a trenéři Tomáš a Široký.

Celkové hodnocení našeho působení v extralize musím hodnotit pozitivně, jak již bylo psáno výše, všichni hráči do jednoho získali mnoho dalších neocenitelných zkušeností a prošli výrazným posunem ve svých herních kvalitách. Každý, kdo byl na jednotlivé turnaje nominován, odevzdal maximum svého úsilí a tvořil podstatný dílek do skládačky jménem „TÝM“. Tým jménem GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK.
Tímto všem hráčům i členům realizačního týmu děkuji za celoroční přístup k tréninku i k odehraným soutěžím. Zároveň ani trochu nepochybuji o účasti našich dvacetiletých hráčů ve finálové osmičce nejlepších týmů v příští sezóně 2024/2025.

Marek Tomáš

Trenér U20 GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK

HRÁČI EX U20 v sezoně 2023/24:

Nahrávači: Václav Adámek, Jakub Nikel, Jakub Vorobel, Tomáš Bača

Smečaři: Vojtěch Blaha, Matěj Kohut, Vít Koloušek, Vojtěch Nekola, František Pultar, Jan Válek

Blokaři: Jaroslav Drozd, Lukáš Kožuch, Ondřej Mohyla, Jaroslav Novák, Aleš Pustějovský, Matouš Vávra

Univerzálové: Matěj Dudek, Tomáš Garba, Vít Gelnar, Jakub Hradil

Libera: Vít Jezerský, Vít Koloušek, Lukáš Majer

Trenéři: Marek Tomáš, Tomáš Široký