16. 09. 2024

​U18 Extraliga, Příjemné zjištění

Rok se s rokem sešel a mladí volejbalisté GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK stojí opět na startu nové sportovní sezóny. Podobně jako loni, tak i letos náš klub čekají boje ve čtyřech různých soutěžích, přičemž každý hráč bude vytížen, dle aktuálních potřeb. Postupně se zúčastníme Extraligy mužů U18, Extraligy U20, první ligy U22 a také Krajského přeboru dospělých. Přípravu na novou sezónu jsme zahájili koncem července ve venkovních i vnitřních prostorách areálu haly SPŠ ve Frýdku-Místku. Na tréninky zaměřené na fyzičku a základní herní činnosti s balónem, navazovalo intenzivní soustředění v jihomoravských Hustopečích, tam všude se s týmem seznamoval velký počet nově příchozích hráčů z nižších věkových kategorií. Nejmladší volejbalisté našeho týmu zvládli začlenění na výbornou a nyní je čekala první ostrá prověrka v podobě rozřazovacího turnaje Extraligy hráčů do 18-ti let. Poslední účinkování ve finálovém turnaji Extraligy U18 a celkově vynikající čtvrté místo, nám zajistilo právo pořádat úvodní turnaj nového ročníku ligy, kterého jsme samozřejmě využili. Kromě GREEN VOLLEY FRÝDKU-MÍSTKU, se na základě losu turnaje zúčastnili hráči VK Ostrava, TJ Svitavy, SK Volejbal Ústí nad Labem a Vlci Nový Jičín.

Před turnajem bylo naší snahou produkovat kvalitní volejbal, celkově se konfrontovat s ostatními celky a vytvořit si představu o síle a budoucích možnostech nově sestaveného mančaftu. S konečným třetím, případně druhým místem v tabulce a tudíž třetí nebo druhou výkonnostní skupinou ve druhé hrací fázi EX U18, bychom před samotným vypuknutím turnaje byli pravděpodobně spokojeni, proto pohled na konečné výsledky zápasů a GREEN VOLLEY vévodící ostatním týmům, nás velice příjemně potěšil.

Mladí volejbalisté GREENU si tedy dokázali, že mohou směle navázat na úspěšné tažení Extraligou svých loňských předchůdců. Během celého víkendu jsme diktovali tempo i ráz hry, zejména nově zvolený kapitán „Osmnáctek“, Vítek Gelnar, byl takřka nezastavitelný a z dobré náhry neměl konkurenci. První tři utkání jsme uhráli bez ztráty setu, pouze jeden set s VK Ostrava, se musel rozhodnout v náš prospěch až 27:25, ve zbytku si soupeři uhráli maximálně 21 bodů. Po odehraných úvodních třech zápasech a nasbíraných devíti bodech, jsme již měli jistotu celkového vítězství a v závěrečném vystoupení proti Novému Jičínu mohli získat první extraligové zkušenosti také hráči, kteří do této chvíle do hry nezasáhli. Toto utkání sice prohráváme 1:3, ostudu ale rozhodně neděláme, naopak se ukazuje, že kádr bude širší a nebude spoléhat pouze na základní „šestku“. Výborně se také v kolektivu i na hřišti blýskli dva hostující hráči ze sousedního Volejbalu Ostrava, věkem stále ještě starší žáci, Jan Frydrych a Vojtěch Strak. V týmu se v nejlepším světle předvedli ještě loňští hráči U16,Kubala, Jurtík, Klus, Široký a Ondroušek, škoda jen Davida Hradila, který si dva dny před startem poranil zápěstí a do bojů tak nemohl zasáhnout. Tým ještě doplňují odchovanci klubu Kowalowski, Bača, Bernatík a libero Vít Jezerský, který rovněž vykazoval velkou kvalitu v obraně a na příjmu.

V době tvorby článku ještě není známo místo příštího kola Extraligy U18, jisté ovšem je, že okusíme kvalitu soupeřů v nejvyšší výkonnostní skupině „A“, už se moc těšíme!


Marek Tomáš a Tomáš Široký

trenérský tým mládeže

GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK