07. 10. 2024

U20 Extraliga, Napínavý turnaj až do konce

Extraligoví volejbalisté do dvaceti let, kteří si v minulém rozřazovacím turnaji zajistili příslušnost ve druhé výkonnostní skupině, odehráli o tomto víkendu v pořadí druhý turnaj Extraligy U20. Celé klání se uskutečnilo v Kojetíně, v tamní krásné sportovní hale. Naším cílem bylo udržet druhou skupinu, případně se pokusit skončit v tabulce na prvních dvou místech, zaručujících postup do elitní skupiny „A“. Hráčský kádr i zkušenosti na postup máme, sezóna je ovšem na svém začátku, soupeři se vzájemně ještě tolik neznají a predikovat jakékoli výsledky je tudíž takřka nemožné. Překvapivé výsledky se proto daly očekávat, což se také potvrdilo …

Turnaj zahajujeme s domácími, kojetínskými volejbalisty, kteří jsou vysocí favorité na postup do vyšší skupiny. Utkání je zpočátku opatrné na obou stranách, každá si připisuje postupně po bodu, když za stavu 3:4 si náš univerzál Vítek Gelnar přivodil zranění kotníku a turnaj tím pro něj skončil. Při dopadu z bloku zavadil o chodidlo svého spoluhráče a udělal si výron krve v pravém kotníku. Ještě ten večer naštěstí přišla dobrá zpráva od lékaře, že zranění není vážné. Na místo nejúdernějšího hráče se propracoval Vojta Nekola a ten se s novou rolí popral na výbornou, přesto jsme se po zbytek prvního zápasu s SK Kojetín hledali a nakonec ho prohráli 1:3, tedy bez zisku bodu.

Sobotní odpoledne odehráváme náš poslední duel dne, proti týmu SK Prosek. Tomuto soupeři máme co vracet, neboť na posledním turnaji nás porazil, což máme v živé paměti. Koncovku prvního setu doslova vybojujeme 33:31, ale následné dva sety jdou za soupeřem a tak prohráváme 1:2 na sety. Zde nastává opravdová prověrka odolnosti našeho týmu, zvládáme srovnat skóre, když následně drtivě vítězíme také v tiebreaku 15:7.

Druhý den vyrážíme z Frýdku-Místku již v 6:15 ráno, abychom od 9 hodin změřili síly se Slávií Hradcem Králové. Do utkání vstupuje GREEN VOLLEY odhodlaně, rychle si připisujeme první set a předvádíme nátlakový, agresivní volejbal, prakticky bez chyb. Naše skvělé momenty ve hře poté střídáme s těmi slabšími a zápas se přelévá od jednoho k druhému jako na houpačce, další tiebreak je jasné vyústění vyrovnaného střetnutí. Možná nervozita, možná pocit ztráty zisku všech třech bodů zapříčiňuje, že nehrajeme to, co umíme; prohráváme celý zápas 2:3 a do tabulky si píšeme pouhý jeden bod.

Před posledním střetnutím se Spartakem Velké Meziříčí, tak nastává situace, kdy ani náš případný plný příděl bodů nemusí stačit k udržení stávající výkonnostní skupiny. Naopak malé procento teoretické šance stále existuje i na postup do vyšší skupiny. Je zbytečné se tím zaobírat, když konečné umístění již není v naší moci a raději se soustředíme na co nejlepší závěrečné vystoupení. GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK – Velmez 3:0 a jakožto první tým, který dohrál skupinu, opouštíme Kojetín směr FM a netrpělivě sledujeme online výsledky ostatních soupeřů.
Další překvapivé výsledky, zejména ten až úplně poslední, kdy favorizovaný SK Kojetín nezvládá porazit Spartak Velké Meziříčí, tak určují pořadí, v němž GREEN VOLLEY obhajuje druhou skupinu a končí třetí v našlapané tabulce. Postupují Hradec Králové s Prosekem, naopak favorit turnaje Kojetín s Velmezem padají o skupinu níže.

Celý turnaj odehráli tito hráči: Jakub Nikel, Jakub Vorobel, Vojtěch Blaha, Vojtěch Nekola, František Pultar, Jan Válek, Tomáš Garba, Lukáš Kožuch, Aleš Pustějovský, Eduard Škvara a již zmíněný zraněný Vít Gelnar.
Vítkovi přejeme brzké uzdravení a společně se budeme těšit na další vystoupení našich mladých volejbalistů, tentokrát v Novém Jičíně 2.-3.11. 2024.

Váš tým, GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK